Wednesday, April 1, 2009

Lata Belatan

Hari Sabtu lepas, lepas siap mengemas periuk belanga (kesan dari majlis kawin anak buah), cengko & family ke Lata Belatan, Jerteh, Terengganu.

Ni first time dengar nama lata ni dan first time la pegi sana. Macam mana la agaknya lata ni? Best ke tidak? Hm, pegi je laa... Sampai2 je sana, huyoo...! Best gak woo... Lepas cari port baik punya, melantak la dulu, amik tenaga tambahan utk terjun dgn labu2nya. Heheheee...

Alah spoilt la plak...!! Anak buah cengko tersesat sampai ke Chalok nun... Jauh woo..!! dalam 45KM. Tayar keta siap pancit lak tu... Pas tu tercabut lak tayar tu... Nasib masa tu keta mmg slow la. Memang dah tahu pancit, tu yg bawa slow2 tu. Dugaan...

Cengko la yg berdesup hilang dari lata tu kejap. Gi amik dorang tu. Lepas settle semua tu, qada la terjunan yg tertangguh tadi...

Apa2 pun memang best Lata Belatan ni... lain kali boleh datang lagi... cengko 'rate'kan lata ni 7/10...

























**Lata ni permulaan utk mendaki Gunung Tebu


11 comments:

MyBeautifulLife said...

wah...Cuti-Cuti Malaysia...Bestnya!

cengko said...

alang2 balik kg tu.. bueh ler jln2 yg dekat2... lg pun xpenah sampai sini...

HazlisaNoor said...

tak pernah dengar pun lata ni..tapi air dia cam landai jer..waterfallnyer kat atas lagi kot yer..

joegrimjow said...

lata mane ni?
lata rek ke?

cengko said...

ieja, saya pon ni first time dngar nama lata ni... yg kat bawah ni mmg landai, sesuai sgt utk anak kecil... yg kat atas nun ada air terjun. batu besar2 lak tu... tapi awas!!! fenomena 'kepala air' ada, terutama di hulu ada hujan...

joe, bukan lata rek. tu kat k.krai.. ni kat jerteh, tganu. atas sket jer dari simpang ke lata tembakah...

cahayaqaseh said...

best nyer gi jalan-jalan...
tak pernah sampai ke sini.

salam kenal qaseh

cengko said...

qaseh, tu la... pegi pun yg dekat2 jer...

citong said...

"**Lata ni permulaan utk mendaki Gunung Tebu"


huh!! saje je nk buat orang terbakar.... ghrrrrr!!!

cengko said...

betul... kompom xtipoo... berduyun org turun naik ke Gunung Tebu... saya pun baru tahu...

suhaila-ab said...

salam kenal...tu kg saya..tp tak penah gi situ...byk tempat dah sedar ni jaln2..

cengko said...

salam...

ooo.. iye ke? lain kali boleh singgah umah... best situ...