Thursday, September 18, 2008

Geng menyesakkan KL

Semalam, 17/09/2008, cengko ingat saja nak gi jenjalan kat umah adik kat kat Kajang nu... sambil2 amik kipas yg tah berapa lama dah tertinggal dan terperam kat umah dia... asyik terlupa je kalo pegi... maklum la Selangor cuti, dapat la jalan2 sket, boring gak dok umah jer xbuat apa.

Adik cengko kuar jap pegi mana tah... katanya ada hal... tp kunci umah ada... cengko sampai kat umah dia... rileks jap... dia sampai2 je terus dia ajak gi 'berderat' kat KL nuu, dia kata saja nak cari baju sehelai dua... kot2 ada sale (mmg ada sale pon...) dan paling penting satu lagi... nak sesakkan KL yg sememangnya 'kompom' jem...

apa lagi... kitaorg (cengko-cengko de'kool, wife cengko-ida, anak cengko-akmal, adik cengko-nudin & wife dia-zie) car pooling, guna keta dia la... "powered by NGV" meredah hiway Grandsaga ikut Plaza Pheonix merentasi Cheras hala ke KL... mak ko...!!! jem lorr...












Sepanjang2 jalan, dari Cheras ke Masjid Negara (boleh tahan jauh tu) keta gerak cam kura2... rasanya kura2 pon boleh potong... dasat2... ha kang... matlamat dah tercapai.. nak jem sangat.. amik ko... ekon keta lak tetiba buat hal.. yg sejuk tetiba kuar angin panas saja... adus... guna angin luar, ekon semulajadi... keta kiri kanan... tghri lak tu... lagi masak dlm keta... akmal dah mengaduh dah mengadu kepanasan... sian dia (oh hujan, turun la.. biar sejuk sket dunia...)

"ibu... ibu... akmal dahaga sangat2..."
"sabar... sabar... kita dah dekat nak sampai ni ha, masuk SOGO sejuk sket"
"dah tak boleh sabar dah ni..."
"bukak baju sayang... xpe xde org tengok..."
"xnak, malu..."
"sabar... sabar..."
"buuu..."
"tanya ayah..."
...
"air soya nak tak?"
"nak yg tu..."

"Allahhum malakasum tu wabika aman tu..."

dengan rasminya akmal berbuka selepas azan Zohor berkumandang di telinga... dia dah 'exhausted' tahap melampau... kesian cengko tengok... :(

tak apalah... dimaafkan








Masuk SOGO lepas 2 jam lebih 'dimasak' oleh kereta... maka bermula la aktiviti dalam premis yg sejuk & nyaman tu...












Aku ikut je lee... dapat jugak la akmal sepasang persalinan dari ibu dia...
Dekat2 kul 5, kereta kuar dari parking (eh! KL Tower laa...) RM5 beralih arah ke Kajang.

...

Tuesday, September 16, 2008

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1429H/2008M

video
...MAAF ZAHIR BATIN...

Posa Akmal

Hm... tahun ni boleh kata puasa Akmal amat menggalakkan la... apa taknya... setakat 15 Ramadhan ni, dah 14 hari dia berpuasa. Ok lah untuk kanak-kanak yang berumur 5 tahun... bila lagi nak ajar anak berpuasa...

Bila dah besar... xde la nak susah2 ngajar berpuasa... kang liat plak nak setat puasa... alah cam rebung juga la... bila dah jadi buluh... buat lemang je lee...

tu pon kalo bukan buluh minyak...
yea dakk...??!!?

...

Friday, September 12, 2008

Balik kampung sambut posa 1429H

dah lama rasanya xsambut posa kat kampung... tahun ni jadi la, tapi bukannya rancang pun... tup2 30 Ogos 2008 terus jadi, apa lagi, cari tiket ketapi ekspress wau kl sentral ke tumpat... tapi cengko sampai kat kuala krai je... turun kat situ... ketapi kelas dua tempat tido, kira ok gak la, dapat la tido n santai (walaupun amik masa lama, 12 jam tuu...)

cengko xkisah janji badan tak penat... kalo naik bas, adus.... kaki cengko sentiasa 'tekan brek' padahal drebar bas tu dah ada dah brek kat kaki dia... drebar xbrek, cengko awal2 lagi dah brek dah... laju wooo...tapi kalo cengko bawak keta, org lain pulak yg tolong brekkan untuk cengko... hahaaa... paham2 jelaa...

dok dalam ketapi ni santai ko... buleh gelak2, main2, makan2, semua boleh... satu jer yang xboleh... lompat turun masa ketapi tgh bergerak, tu cari nahas tu...

video

...

Bunga Api d'Putrajaya

lepas isyak 29/08/2008 lepas, cengko turun umah kat BSP tu... mlm ni mlm last pertunjukan bunga api kat putrajaya, dah janji dgn anak cengko tu nak gi tengok...
dari exit 606 elite hiway... ke exit putrajaya exit 607, satu exit saja... sampai2 kat putrajaya... nak ko... keta dah 'berlonggok' dah kat tepi2 jalan... apa lagi cengko masuk le ikut spital putrajaya tu... parking kat situ je laa... nak 'ke dalam' lagi dah xboleh dah... situ pon jadi la... janji nmpk... nampak tapi jauh... orait la tu
xsempat abis pon bunga api tu... kitorg blah ler... rasa2 xbest la plak... dah la jauh... hm, yg 'nampak' cuma kedai mamak kat presint 9 tu... apa lagi... tnya wife n anak cengko... dua2 angguk.. terus tekan minyak bgm##5... sampai, terus pekena teh tarik n roti banjir...
dah abis balik umah.

...