Sunday, May 17, 2009

Memancing Taman Tasik Cyberjaya

Pagi2 lagi lebih kurang pukul 6.40 a.m, bergerak dari rumah @ BSP ke Tmn Tasik Cyberjaya, nak gi mancing kat sana. Giler tu awal... turun rumah nak gi keje pon dalam 7.00 -7.15 a.m, mancing punya pasal. Bukan nak dpt hadiah pun tapi sbg riadah di hari minggu aja (kalau dapat apa salahnya, dah takdir dpt rezeki).

Port mancing psu din dah 'booked' dah. Dia sampai lagi awal. Sampai2 jer, terus bentang tikar. Letak 'umpan' pemancing dulu. Baru la letak umpan utk memancing. Pasang joran sambil dok borak & kenal2 geng baru sebelah menyebelah. Port utk cengko & family lepak mmg best, bawah pokok... kopom xpanas, angin lak sepoi2 bahasa.

Tapi yg 'spoilt'nya port utk labuhkan umpan xde la cun sgt. Tp ok la, janji umpan dok dlm air... jgn atas darat@pokok sudah.

Bila hon dibunyikan menandakan start mancing tepat 8.00 a.m, apa lagi... semua berdesup lontar umpan kat tengah tasik. Cengko tak ketinggalan, lepas umpan selamat ke dalam tasik, 'umpan' cengko lak selamat ke tengah perut... hahaaa. Lepas tu dok borak2, gelak2, tengok2 org sekeliling, ngumpat2, ngata2... last sekali lelap mata.

Pertandingan tamat pukul 1.00 tghr, dgn cengko mendapat hadiah saguhati - "Panas dari pagi sampai ke tghari". Hahahaaaa...

Tapi ok la, jumpa kawan lama masa kat UiTM Terengganu dulu. Dia pun mancing sama. Ops, Ejam & Sani kenal gak dia tu. 'Mang Ulor' - korang kenal kan... heheeee. Siap bawak wife & baby kecik dia tu.

Lebih kurang pukul 2.30 p.m, sampai rumah. Mandi dan sudahkan apa yg lom selesai, pas tu tido brg sekejap.

Tamat...












13 comments:

HazlisaNoor said...

kalau menang dapat hadiah apa? cengko pernah menang tak mana2 pertandingan mancing?

cengko said...

kalo menang dpt rm10k tu... cash. gilar aahh... lepas dpt tros pegi poh kong... hahaa.

ada dpt sagu hati je la masa kt pasir putih, klate dulu. pas tu yg cabutan bertuah 1st prize dpt beskal mount bike. ada lg kat umah tu.

MIZZOU said...

hang ni salah pilih port kot...cuba la bawak sampan...boleh mancing tengah-tengah sikit.... baru la dapat ikang besor...hehehe

cengko said...

port dah canteek dah, cuma generator lupa bawak. ingat last2 minit xdapat gak, nak mengaran jer... buaya pon boleh dapat tu... hahahaa.

asis said...

xboring ke memancing..

cengko said...

asis, taakkkk... & taaakk akan boring... hehe.

:iBuAfiQah: said...

azrul pun pegi tournament kat cyberjaya tuh..
xdapat ape2 pun...

cengko said...

dia dok sblh mana? xjumpa lak dia... sama la... dapat riadah & santai je laa...

cj7 said...

cengko,pancing udang ko minat x?

cengko said...

minat, janji mancing.

Putera Purnama said...

bestnya mancing..dah lama kas tak mancing..

http://hussinhalimahfamilys.blogspot.com/

piNky LuCiA said...

bestnya, suka suasananya..

cengko said...

putera, lain kali jom la mancing.

pinky, mmg saya suka suasana dia, boleh release tension. memancing sekadar riadah saja...