Wednesday, April 8, 2009

Brontok & Downadup

Sejak dari minggu lepas cengko dok berperang dgn virus Brontok (Brontok.LQ, Spizaetus Cirrhatus & Brontok.AI) dan berjaga2 dgn Downadup @ Conficker.

Paling byk Brontok la, menang majoriti tu... tensen cengko. Simptom dia yg paling 'best' lepas kita log in ke PC berkenaan, terus dia restart... xsempat nak buat apa2 pon. Haduii... sakitnyo ati kawe...

Format...???!!! Tu dah last choice la... kalo xleh nak buat apa dah... tapi buat masa ni, Al-hamdulillah masih berjaya... (terrer gak cengko)

"Podah, puii...!!!"

9 comments:

MIZZOU said...

aku rasa notebook bini aku ade simptom ni....lepas on dia restart, macamana nak sovle?

cengko said...

cara paling berkesan:

1. kena cabut HDD pas tu attachkan kat pc yg ok... scan & clean.

2. pasang balik, biasanya dah boleh start dah, tp xclean betul2 lagi tu. masuk win task manager, delete exe file - "bron" , "spizaetus" , program yg bermula dgn "br####"on.exe

3. scan dgn antivirus, biasanya pakai bitdefender @ clamwin. avg XJALAN...

4. check registry(regedit) - sama cam step 3.

5. dah abis scan & clean, scan skali lagi to make sure betul clean.

** paling penting, pendrive kena clean betul2, coz' ni la penyebab utama brontok SIAL ni...

MIZZOU said...

kalau notebook payah sikit la nak cabut HDD.

cengko said...

sambung dgn network kabel... scan dr pc lain... tp notebook tu jgn log in, biarkan kat yg nak masuk password tu...

cengko said...

skang ni ICT tgh dok test removal brontok. kalo berjaya, pas ni xyah nak cabut HDD dah... leceh wooo...

MIZZOU said...

dah berjaya nanti bagi tau la yeee

cengko said...

insya-allah, akan dikongsi solutionnya.

eZa said...

terer terer terer! ehehhe ;)

cengko said...

eza, xde terrer mana pun. terrorist ada la... dlm CS. hehee..