Sunday, April 12, 2009

Barang Antik

Ni la barang antik yg cengko nak bagitau nih. Handphone Motorola model lama yg dah tak hangat di pasaran dah. Satu, model Motorola PCN160 dan satu lagi model apa tah (cengko panggil model "Motorola ???" la), dah tak ingat model dah. Lagi pun tag yg kat HP tu pun dah tanggal dah - kena makan usia. Kalo korang pegi kat mana2 kedai HP tanya model ni, mesti jurujual Cina pening... xdapat nak bayangkan model macam mana. Yg dorang tau sekarang ni model yg canggih2, model edukated, model terkini, model ada memori kad, model ada kamera 8MP, model rega seribu dua.

Kalo nak tau, Motorola PCN160 tu cengko beli dalam rega RM800 ++ (kalo xsilap), masa tu cengko mula2 keje tahun 1998. First HP yg cengko pakai dulu, masa tu cuma TMTouch 013 (la ni TMTouch dah arwah dah... Celcom 013 skang) jer yg boley masuk... ngam. Lain, hampeh. Masa tu kira canggih la tu. Model dikira kecik la masa tu. La ni, bapak "kecik"...!!!

Model "Motorola ???" tu lak HP yg kedua pakai. Pun bapak "kecik". Hahaa... HP ni cengko beli kat Sunway Piramid tahun 1999 dgn rega RM699 - set HP termasuk simkad Celcom. Nombor/simkad ni masih aktif sampai skang ni. Wife cengko yg pakai no ni. HP ni la yg masih berfungsi dgn baik, cuma bateri dia jer yg kong. Kena tukar bateri yg baru... mana nak beli skang ni. Bateri xsama cam bateri model2 skang ni. Nak call, charger mesti kena on, kalo x mesti K.O punya.

Kalo korang tau mana nak dapatkan bateri jenis ni, sila bitau cengko. Nak beli laa. Sayang, HP masih elok lagi, cuma bateri jer yg problem.

Skang ni, paling latest cengko pakai Motorola v3i. Kira canggih la sket, ada memori kad, ada kamera (walaupun 3.2 MP), ada bluetooth, ada ringing sedap didengar. Tapi, skang ni dah ada problem dah - jadi balik problem, bila call speaker xdgr suara org call (nak motorola lain la tu...).

Banding sendiri la saiz HP2 ni...

**1 dekad = 10 tahun kann...

10 comments:

TiNiE said...

salam cengko, kita mmpunyai sejarah henpon yg sama. motorola PCN itu jua adalah hp pertama tinie. beli pun dlm taun 1998 jugak. bapak mahal time tu beli. almost seribu. masa tu tinie pakai line DiGi 016. bila tgk hp ni rasa sayu jer...tingat zaman sekolah kat UPM dedulu..huhuhu

MIZZOU said...

kalau tolak kat kedai dia orang terima tak...hahaha

cengko said...

tinie, salam. hehe, bnyak kenangan hp lama nih. lag pun hp jenis lama ni tahan lasak, xmacam yg skang ni, walaupun bnyk fungsi boleh guna.

mizzou, kot2 tokey kedai gelak dulu baru baru boleh bagi jwpn - nak amik ke tidak... heheee...

filanastasia said...

cengko : peminat tegar motorola neh.. huhuhu

cengko said...

filanastasia, ye kot. dulu pernah pakai nokia tp cam xde 'selera' walaupn byk fungsi penggunaannya.

asis said...

antik tol..

cengko said...

asis, mmg antik. biasanya yg antik lagi mahal dari yg terkini...

liza said...

nanti klu nak beli yg baru, make sure mesti lg kecik dr v3i tu ek! baru la lawa susunan hp ko nih...

aCe+ said...

sama la kita. peminat motorola. besh kot pakai motorola tp one thing r, motorola ni x tahan lasak kalau banding ngn eriksen

cengko said...

ace, sama la dgn hp lain...