Saturday, October 3, 2009

Pepagi lagi@ED-HPJ

Lebih kurang pukul 6.15 pagi tadi, cengko bangun utk mandi & solat Subuh. Settle semua dlm 20 minit kemudian, cengko rasa semacam je kat bhgn bawah perut kanan. Sakit mencucuk... berdenyut2... rasa tarik sampai kaki yg panas terasa sejuk. Sakit yg amat...!!!

Wife cengko yg sedang siap nak solat, tolong sapu minyak panas utk kurangkan sakit. Tp sakitnya makin menjadi2, sampaikan badan mengerekot. Lepas solat, wife minta tolong kawan setaman (wife kawan tu sekampung cengko) ke Bhgn Kecemasan Hospital Putrajaya (ED-HPJ).

Lepas daftar, terus dibawa masuk ke dewan kecemasan HPJ. Ada la satu dua kes eksiden. Cengko di'lepak'kan dulu dalam 15 minit, selepas di amik urine.

Settle dorg tu, doktor check cengko pulak sambil M.A masukkan jarum kat tangan utk dimasukkan air. Dua tempat M.A tu cucuk. Tmpt pertama dlm 5 minit dok cucuk saja. Adoi, last2 xjadi coz dia kata darah xjalan... tak kuar la ikut situ. Tmpt kedua baru ok. Siap amik darah utk test kalau2 ada apa2 simptom penyakit. Dapat satu lagi 'hadiah' kat bahu kanan. Injeksen tahan sakit.

Lepas doktor periksa, cengko di'wad'kan sebentar kat ED utk menunggu result urine & darah. Sebentar xde sebentarnya. Masuk ED dalam kul 7++, result keluar dalam kul 10.30 pg. Di'peram' cengko kat dalam wad ED tu dalam ekon sejuk yg amat. Nasib ada selimut. Dah la xmakan apa2 pon dari pagi. Cengko bungkus badan sampai nmpk kepala saja. Hilang sket sejuk.

Doktor bagi result mengatakan tiada appendiks @ apa2 simptom lain. Cuma ada "pergerakan usus yg tidak stabil" - tidak membimbangkan. Tak paham bahasa doktor ni, apa2 aja la.

Cengko ingatkan kena admit wad. Nasib baik la. Kalau tak, susah la, sian kat Puan Cengko (Eza katee...)
1 - Cucuk pertama x'menjadi'
2 - Cucuk kedua baru boleh diamik darah & masukkan air

4 comments:

+akufobia+ said...

sihat selalu.

eZa said...

minom yakult. baik untuk usus. bkn stakat kat budak2, kat mak bapak bdk pon berkesan gak :)

gadiselatan said...

la...siannyer...take care la yer pokcik...pokcik takleh sakit2..pokcik je laharapan ann..hehehe

cengko said...

akufobia,
minta2 la sihat selalu

eza,
boleh dicuba tu. nnti nak gi giant ke mana2 ke. janji ada...

ann,
dah nak sakit nak wat camana. tu yg kalut tu kalo masuk wad, tah camana la...